Tuzlu tartlar

Öğle ve akşam yemeğinde iyi bir izlenim bırakmak istiyorsanız, rafine ve hafif lezzetler için tuzlu tart mükemmel bir çözümdür. Her sezon ana yemek gibi tuzlu bir tart denemek iyi olur. Önemli olan tartın şekli ve iç dolgusudur. Soğuk veya sıcak olarak her yaşa ve her fırsata uygundur ve pratiktir.



Nasıl sunulur?

Genel bir terim olan tuzlu tart, sebze, et, balık ve peynirle yapılan (brisée hamuru) tart hamurunun temel tüm hazırlıklarını kapsar. Yemeğin kahramanı tarafından tüm roller oynanır. Çekici renkler ve küçük dilimlenmiş parçalar, ikinci tabağın yerini dolduran mis kokulu ve sıcak bir öğle yemeğinin baş taçıdır.

Adım adım…

Temel bir hamur hazırlamak isteniyorsa gerçekleştirmek istediğiniz tarif için hamurun uygun olup olmadığını bilmek gerekir. Genellikle ağzınızda dağılan ve damakta eriyen tart hamuru ve brisee hamuru mükemmel bir seçimdir. Süt ve suyun verdiği nemle temas etmeden un ve yağı birleştirip bir bütün oluşturacak şekilde malzemeleri iyice yoğurmak işin sırrıdır. Brisée hamuru un, tereyağı, su ve bir tutam tuzla hazırlanır. Homojen bir hamur elde edene kadar malzemelerin hepsi iyice karıştırılır. Seçtiğiniz tarif için hemen işe koyulup hamuru hazırlayın ve hamuru nemli bir bezle sarıp buzdolabında dinlendirin. Oysa tart hamuru ayrıntılı bir hazırlık gerektirir. Tereyağı, un, su ve bir tutam tuzla tart hamuru hazırlanır, katmanlarında yumuşak ve çok ince bir büyü oluşturur. Uyumu izleyerek yani çörekteki su ve un ya da tereyağı ve un gibi. Yeterli miktarda un kullanımı ve ısınmasını önlemek için hamuru dinlenmeye bırakmak önemlidir. Kısacası tüm malzemeleri aynı ısıda karıştırmak gerekir. Tart hamurunun temeli un, su ve tereyağı klasik malzeme yumurtanın eklenmesini öngörür. Tart hazırlamak için az zaman varsa brisee hamuru veya tart hamurunun dondurulmuş halini marketlerde bulabilirsiniz. Dondurulmuş hamuru kullanmadan önce buzdolabında ağır ağır çözülmeye bırakın. Brisee veya tart hamurunu fırın tepsisine yerleştirirken tepsinin kenarlarına hamuru yayın, böylece tart hamurunun harcını aktarabileceğiniz bi yer oluşacak. Tartın harcı için genellikle sebze veya dana eti kullanılır, kalıba aktarmadan iç et veya sebzeden yapılan harcın suyunu çekmesi sağlanır böylece tart mis kokulu ve gevrek olacaktır. Pişirme işlemini yaklaşık 200 derece fırında yapın, fırının alt kısmındaki desteği ızgara konumuna getirin. Tart piştikten sonra hemen tüketilmeyecekse birkaç gün buzdolabında saklanabilir.

Bir bölgeden diğerine

Köylü geleneğinin sadeliğiyle doğan tuzlu tartlar yerel mutfakların sembolü haline gelmiştir. Bilinen bu tariflerin en popüler olanı 'torta pasqualina' adıyla anılan paskalya tartıdır. Un, yağ ve tuzla hazırlanan bir hamurdur. İç harcı haşlanmış pazı, rendelenmiş peynir, mercanköşk, ricotta peyniri, yağ, tuz, karabiber ve elbetteki yumurta ile hazırlanır. Bu tart, Liguria mutfağının geleneksel lezzetidir. İsa'nın yaşını hatırlatan 33 kat ince hamurla hazırlanır. Hamurun katları 9'a indirilebilir yani 6 kat altta 3 kat da üstte kullanılır ve haliyle daha ince bir tart olur. Paskalya tatiliyle tuzlu hamurlar arasında güçlü bir bağ durumu yoktur. Günümüzde geçmişte olduğu gibi masaların üzerinde ekmekteki küçük buğday taneleri, otlar, yumurta, kuzu eti bulunur. Bu kutlamanın vazgeçilmez ve karakteristik besinleridir. Ekmeğin varlığı, adakların bolluğu ve buğdayın doğuşunu temsil eder. Doğurganlığı simgeleyen kutlamanın hayat sembolü olan yumurta yıldönümü kutlamasının ayrılmaz bir parçasıdır. Yumurta ve ekmek iç dolgulu tuzlu tartlara ilham olmuştur. Her zaman kolay olmayan şarap ve enginarın eşliğini oluşturmayı başaran temel hamurun zarifliğiyle aroma armonisini yaratır. Tuzlu tartlarda enginar birçok uyumu getirir, örneğin Liguria'dan Vermentino DOC gibi yoğun tatta ve aromatik 1 kadeh hafif asidik ve taze beyaz şarapla. Sebzeli başka bir tarifle lezzetleri anlamak için geçmişe yolculuk yapılmalıdır. Örneğin, Reggiana bölgesinin geleneksel mutfağının tipik bir tarifle. Ispanak, taze soğan ve parmesan peyniri (Parmigiano Reggiano) uygarlık tartına başlıca esinlik vericilerdir. Sebzeler ve aromatik otlar iştah açıcı, zarif ve zengin lezzetiyle her durumda ideal bir tabaktır, günün her anına eşlik edebilirler.

Her saat için ideal

Tuzlu tart çok yönlü bir tabaktır. Kabak, bezelye ve havuçlu tart gibi sebze temelli ve hafif tatlımsıdır. Sıcak servis yapılması gerekmeyen, renkli ve keyifli bir başlangıç yemeğidir. Hafif ve taze beyaz şarapla masayı canlandıran bir atıştırmalıktır. Tuzlu tart piknik ve açık havada düzenlenen organizasyonlar için çok uygundur. Kare veya yuvarlak şekli anlık ihtiyaçlara göre her durum için uygundur. Hem öğle hem de akşam yemeğinde tuzlu tartların servisi marulla hazırlanmış tap taze salatalarla yapılabilir. En tipik Fransız tuzlu tartı peynir, yumurta, dana jambon veya dana füme pançeta, kuyruk yağı, soğan ve pırasa ile hazırlanan kişdir. Yoğun lezzetini anlamak için fırından çıkar çıkmaz servis yapılmalıdır.

Yemesi lezzetli yiyecekler

Tuzlu tartlara kalp şekli verilerek çok önemli bir yemek gibi ödüllendirilebilir: Marmelatlı tart, pasta veya turta gibi. Ciambella gibi hamurun ortasına bir delik açılır, iç kısım harç malzemeleri peynir ve sebze parçalarıyla doldurulur. Hamur karedir, çevresi boyunca yeniden kesilir, tart kabının en üstüne 4 kat katlanır ve etki yaratmak için bohça şekli verilerek yarım dönüşle kapatılır. Özellikle ıspanağın birleşimiyle iştah açıcı hale gelir: üzüm ve peynir gibi tatlı ve ekşi besinlerin kombinasyonunda zarif ve ince aromalı 1 kadeh Soave şarabıyla başarılı bir sonuç ortaya çıkar. Daha kuvvetli lezzetler için, tuzlu tartın iç harcında aromatik otlar ve sucuk çeşitleriyle et kullanılmalıdır. Çok yönlü tuzlu tartları elimizin altındaki her çeşit malzemeyle hazırlayabiliriz, bunun için yalnızca biraz hayal gücüne ihtiyaç duyulur.


Her ürünün keşfedilmeyi bekleyen kültürel bir mirası vardır ve bu miras İtalyan Gastronomisini ve tarihini daha iyi öğrenmenize yardımcı olur.

Arama yap