Sebzeleri yıkama ve kesme

Patlıcan, kabak, biber ve soğan… Sebze ürünleri yaz mevsimi masasının esas kahramanlarıdır. Sadece şaşırtıcı yemekler yaratmak için değil, aynı zamanda görünümleri için de birkaç yararlı öneriyi burada bulacaksınız. Farklı sebzeler temizlenir, kesilir ve masada sunulur. Bu işlem özel mutfak gereçlerine gerek kalmadan yapılır. Her gün kullandığınız klasik bir bıçak bunun için yeterli olacaktır. Geleneksel yarım ay bıçağı ve biraz da hayal gücüyle meşhur "mezzaluna"yı elde edebilirsiniz.



Jülyen veya konkase kesim

Birinci veya ikinci tabağa özgün bir dokunuş vermek veya kolay bir mevsim salatası hazırlamak için sebzeleri keserken farklı teknikler bilmek yararlıdır. Biraz hayal gücü ve tecrübeyle sizi ilk bakışta tatmin eden sebze tabakları hazırlayabilirsiniz. Bunlar sebze sevmeyen çocukları bile cezbetmek için idealdir. Sebze için sık sık kullanılan klasik kesim tekniği jülyen kesimdir. 2cm veya 3 cm uzunluğunda ve 3 mm kalınlığında çubuk şeklinde sebzeleri dilimleme işlemidir. Mutfak gereci olarak genellikle bıçak kullanılır ve iyi sonuç verir. Bununla birlikte, bıçak her zaman rahat ve hızlı bir mutfak gerecidir. Mutfakta kullanılan birçok sebzeler için rendeler vardır fakat İçlerinde en kullanışlısı mandoline benzeyen "Mandolin" kesme ve şekillendirme aletidir. Mandolinin kesme bıçakları dış gözleri (delikler) ve şablonları vardır. Daha kolay ve net rendeleme için mandolin kullanılmalıdır. Kaygan bir yüzeyi vardır, ayarlanabilir. Düz veya şekilli profil sebzeleri kesmek için kesici bıçakla donatılmıştır. Jülyen kesimin yanı sıra konkase kesim de mevcuttur, 0,5 cm'lik küp şeklindeki temizlenmiş ayıklanmış kesime konkase kesim denmektedir.

Çiçeği, meyvesi ve çiçek tablası yenen sebzeler

Her sebze jülyen veya konkase kesilebilir. Teknik sebzenin şekline göre değişir. Meyveleri yenen sebzeler ve çiçeği yenen sebzeler arasında kesme farklılıkları vardır. Çiçek ve çiçek tablası yenen sebzeleri (karnıbahar, brokoli, Brüksel lahanası gibi ) iyice temizleyip yıkadıktan sonra ikiye kesin. Kesme tahtasında sebzeleri yan yerleştirip çok ince çapraz şekilde kesin. Elinizle bir yandan tutarak diğer tarafta kalan kısmı toparlayıp düzeltin ve uzunlamasına kesin. Meyveleri yenen sebzeler için; havuç, kabak ve diğer uzun sebzelerde her parça 2-3 cm olacak şekilde kesip boyuna ikiye kesin ve sebzeyi kesme tahtasına düz tutarak 2-3 mm genişliğinde dilimleyin. Birbirine örtüşen dilimler elde edip, aynı genişlikte yeniden dilimleyin.

Salatalık, kabak ve patlıcan…

Fantastik ve çok yönlü süslemeler hazırlamak için kabak ve salatalık en uygun sebzelerdir. Hatta içleri doldurularak da servis yapılabilir. Ancak patlıcan için kesim tekniği ve patlıcanı pişirmeden önce özel bir hazırlık gerekir. Önce salatalıktan başlayalım. Şık bir kesim ve kesin bir etki için şunu uygulayın; salatalığı iyice yıkayın, sonra kabuğu çizgi halinde boyuna kesip ikiye bölün ( kesin ve içindeki çekirdekli kısmı çıkarın). Bu noktada ince çapraz dilimler halinde kesin. Bu teknik ile salatayı veya herhangi bir ikinci tabağı süslemek için şık dekorasyon elde etmek uygundur . Daha da stil bir tabak yapmak istiyorsanız salatalıkları ay dilim kesip yelpaze görünümü verebilirsiniz. Hoş bir soğuk tabak hazırlamak istiyorsanız et ve krem peynirle harman olmuş aromatik otlarla doldurulmuş salatalık sepetleri yapabilirsiniz. Salatalığı yaklaşık 4 cm'lik parçalar şeklinde kesin ve sebze oyucu veya çay kaşığıyla içini oyun, bazılarını et karışımınızla bazılarını ise peynir ve aromatik otlarla doldurun üzerini veya altını ince doğranmış yeşilliklerle süsleyin. Bütün ülkelerde farklı metodlarla yapılan ve çok sevilen dolmalar ise İtalya'da hem soğuk hem sıcak olarak çok sık yapılır. Kabak dolması ikinci veya birinci tabak yemeği hazırlamak için ideal bir alternatiftir. Özellikle çocukları sebze yemeye ikna etmek için çok kolay bir çözümdür. Zevkinize göre kabaktan iç dolgulu klasik dolma şekilleri veya sandallar yaratabilirsiniz. Sandallar için: kabağı bıçak kullanarak uzunlamasına ikiye kesin, tüm uzun kenarı 6 mm'lik kenar kalacak şekilde dikkatlice kazıyın. Her iki kenarda aynı kalınlığı bırakarak kaşık yardımıyla iç posasını özenle çıkarın. Elde ettiğiniz kabak posasını iç harç hazırlamak için veya mücver yapmak için kullanabilirsiniz. Patlıcanı hazırlamak için birkaç öneri. Patlıcanı yuvarlak dilimleyin ve süzgeçte veya çukur bir kapta tuzlayın. Yarım saat sonra suyla yıkayın ve temiz bir kağıt havlu veya pamukla kurulayın .Bu işlem patlıcanın acı suyunu salmasına yardımcı olur ve patlıcanın daha yumuşak olmasını sağlar. Bu durumda istediğiniz pişirme yöntemiyle devam edebilirsiniz.


Her ürünün keşfedilmeyi bekleyen kültürel bir mirası vardır ve bu miras İtalyan Gastronomisini ve tarihini daha iyi öğrenmenize yardımcı olur.

Arama yap