Dondurma ve granita

Dondurmanın uzun bir geçmişi vardır. Dondurmaya dünya çapında bir ün kazandıran İtalya'dan çok uzakta ilk adımlarını atmıştır ve damak lezzeti için bu tazeliğe ilk kez Arapların sahip olduğu bilinmektedir. Yüzyıllar boyunca kanıtlar ve teoriler kesişirler ama ilk modern dondurma sorbe Türk kökenlidir ve adı türkçedeki şerbet kelimesinden türemiştir. Bunda lezzeti keşfeden doğu'nun rolü büyüktür.



Gerekli aletler

Dondurma hazırlamak için temel yöntem hazırlanmış malzemeleri karıştırmak ve buzlukta soğutmaktır. Dondurucudaki dondurma karışımı malzemelerin ayrılması ve bir yerde toplanmasını önlemek için devamlı karıştırılmalıdır. Sürekli açıp kapatmaktan doğan ısı farkını yok etmek için plastik veya paslanmaz çelikten bir kap ve döner bıçakla donatılmış elektrikli dondurma makineleri yapılmıştır. Dondurma makinesinin dışında bu işlemi için meyveleri naylon veya çelik süzgeçten geçirerek tüm malzemeleri blender'da çekebilirsiniz. Sonuç tamamiyle aynı olmasa da klasik mikser veya blender kullanarak yapacağınız bir yöntemdir. Daha sonra dondurmayı metal kaplarda servis yapın. Eğer elektrikli dondurma makineniz yoksa süreyi hızlandırmak için dondurucuda önceden soğutun.

Sorbe hazırlanışı

Dondurma sanatına yaklaşan mükemmel bir yöntem olan sorbenin hazırlanışının daha kolay olduğunu göreceksiniz. İlk adım su ve şekerle şurubun kısık ateşte birkaç dakika ısıtılmasıdır. Bu arada meyveleri naylon süzgeçten geçirin veya hızlıca blender'da çekin. Şurubu ocaktan aldıktan sonra içine meyve püresi ve 1 yemek kaşığı limon suyunu ekleyip homojen bir karışım elde edene kadar özenle karıştırın. Buzluk kabına karışımı aktarın ve hemen buzluğa yerleştirip en az 3 saat bekletin. Malzemelerin birbirine iyi karışması için her 20 dakikada bir sorbeyi karıştırmak gerekir. Buzluktan sorbe dolu kabı tamamiyle çıkarmadan karıştırma işlemini her defasında hızla yapın.

ve dondurmaya geçilmesi...

Dondurma hazırlamak teknik olarak sorbe hazırlamaya benzer ama malzemeler farklıdır. Her ikisinin tarifinde yumurta, süt ve zevke göre değişen taze krema vardır. Ttemel tarif için standart dozlar şunlardır: 3 yumurta sarısı, 90 gram toz şeker, 350 ml süt, 200 ml taze krema ve 1 yumurta akı. Dondurma makinesi olmadan dondurma yapmak için sistem kolay, taze krema kabarana kadar çırpılır ve blendera süt, toz şeker ve diğer malzemeler aktarılır, buzluğa koymadan önce her 10 dakikada bir karıştırılır veya dondurma makinesinde tüm malzemeler 45-60 dakika otomatik olarak karıştırılır. Dondurmanın sırrı, doğru noktada soğuk ortamda tüm malzemelerin yavaşça karıştırılmasıdır.

Ve granita

Bu bölümde Sicilya'nın spesyalitesi olan granita bulunuyor, evde kolaylıkla yapabileceğiniz bir tarif. Malzemeler çok basittir. Bunlar, iyice kırılmış buz ve lezzeti belirleyen meyve şurubu veya meyve suyu. Limonlu granita veya palermo marinasındaki lezzeti hissettiren kahveli granita hazırlamak çok zor değildir. Birkaç basit kurnazlık ve özellikle mükemmel sonuç veren malzemerin seçilmesi işinizi kolaylaştırır. Örneğin limon, iyi olgunlaşmış ve mis kokulu olmalıdır, Sicilya veya Campania limonlarına öncelik verilmelidir. Limonun çekirdeklerini ayırarak dikkatlice sıkın ve limon suyunu kırılmış buz ve toz şekerle karıştırın. Kahveli granitaya gelince, sert ve kuvvetli kahve (espresso) kullanılmalıdır, buz kırıklarıyla birleştirmeden önce kahveyi hazırlayıp soğutun, sonra kahveyi kırılmış buzlarla bardağın içinde her yere dağılacak şekilde kaşıkla hızlıca karıştırın. Tipik Akdeniz lezzeti tutkunları için klasik bir lezzet olan naneli granita'dan önce bademli sütle granita denemenizi öneririz. Bu lezzet geçmişte 'tamarindo' da çok popülerdi, günümüzde arka planda kaldı, birçok hissi barındıran şurup granita tutkunlarına sunulabilir.

Ferrahlatıcı ve serinletici mutluluk

Her çeşit meyve dondurma yapmak için kullanılabilir. Önemli olan taze krema, süt ve yumurtadan başlamak ve bu malzemelerin taze olmasıdır. Daha sonra özel tatlar oluşturulmaya başlanır, bunlar incir, kavun, nane ve elbette çikolatadır. Ayaklı dondurma kubu içine dondurma kaşığı yardımıyla toplar halinde aktarıldıktan sonra servis edilmelidir, her dondurma topunu ayaklı kuba aktardıktan sonra dondurma kaşığı suyla temizlenir böylece bu işlem daha kolay yapılır. En lezzetli dondurmayı yapmak ve dekoratif efektler için ayaklı dondurma kubunu meyve dilimleri, kahve taneleri, şekerlemeler, koz helva ve çikolata ile süsleyebilir veya isteğe göre dondurmanın üzerine uygun likörden biraz gezdirebilirsiniz.


Her ürünün keşfedilmeyi bekleyen kültürel bir mirası vardır ve bu miras İtalyan Gastronomisini ve tarihini daha iyi öğrenmenize yardımcı olur.

Arama yap