Birinci tabakları süslemek

Mutfakta göz üzerine düşen görevi yapmak ister. Basit bir yemeği lezzetin yanı sıra renklerin armonisiyle mükemmele dönüştürmek için burada bazı öneriler bulunmakta. Herşeyden önce masadaki dekorasyon ve servis rengi belirlenmeli. Tek renk veya beyaz tabak ya da besinlerin doğal rengini yansıtacak olan beyaz kabartmalı süslemelerle bezenmiş tabak kullanmak her zaman iyidir. Göze hoş gelen armoniler yaratmak için yuvarlak bir plaka üzerine, tabağın kenarına süslemeler yerleştirmeli, kontras olarak diagonal çizgiler kullanılmalıdır. Her durumda birinci tabakları süslemek için tarifte kullanılan malzemenin tercihen benzerinin servis edilmesi genel kuraldır.



Domatesli soslar

Mutfağımızın geleneksel hazırlıklarında, amatriciana soslu kuzu eti veya domates sosu gibi klasikler taze fesleğen dalıyla zenginleştirilebilir. İyi yıkanmış taze fesleğen, sosu tavadan aldıktan sonra eklenmelidir böylece taze aromasını koruyacaktır. Sos için orta boy yapraklar seçilmelidir. Sos tariflerinde kiraz domates veya salkım domates kullanılması önerilir, bunlar bütün veya dilimlenmiş olarak kullanılır, ayrıca toplanmış halde servis tabağında renk oluşturacak şekilde de kullanılır. Acı biberli domates sosunda ise bütün bırakılan küçük acı biberlerle süsleme yapılır, bunlar yavaşça tabağın kenarına dayandırılır veya her porsiyon için çok ince halkalar şeklinde kesilir.

Sebzeli soslar

Akdenizin geleneksel taze aromatik otları mutfakta her zaman kullanılır ve tabakların süslemelerinde de büyük rol oynarlar. Fesleğen domates sosunun maestrosuysa, maydanoz, adaçayı veya biberiyeyle de aynı şekilde etkili bir sonuç elde edilir. Fesleğen gibi iyi durumdaki aromatik otların dalları da seçilerek tabağın ortasından kenarına gelecek şekilde yerleştirilebilir. Sebzeli tarifler süslemeye daha fazla imkan sağlar, tümü çok lezzetlidir. Mutfaktaki süslemeyi denemek isteyenler için,  kabak süsleme için çok uygundur. Uzunlamasına doğranmış şekilde kullanılabilir, masaya getirilecek tabağın süsünde ideal olan şekil uzunlamasına kesilmiş kabak şeritlerini kıvırmakla elde edilir. Kabak çiçeğini yıkadıktan sonra özenle kurulayın, kızgın yağda birkaç saniye kızartın. Aynı yöntemi fesleğen ve maydanoz için parlak yeşil renklerini koruyacak şekilde kullanın. Bu şekilde hazırlanmış sebzelerin lezzeti mükemmeldir. Havuç, biber ve mantar her zaman uzunlamasına kesilmelidir. Böylelikle bir dokunuşla birinci tabaklara renk ve tazelik katarlar.

Balık sosları

Kabuklu kum midyeli ve midyeli sosu hazırlamadan önce birkaç kum midyesi ve midyeyi makarnanın üzerini süslemek için ayrı bir kaba aktarın. Aynı şey karidesli sos için de geçerlidir. Tarife göre kabuklu deniz mahsüllerine kuşkonmaz uçları veya kabak eklenebilir. Dilbalığı filetolu veya somon filetolu birinci tabak yemeklerini aynı filetolarla süsleyin ve filetoyu biraz döndürdükten sonra her bir porsiyon için yemeğin ortasına süs olarak yerleştirin. Eğer domates sosu kullanılmıyorsa balıkla hazırlanan tarife maydanoz ve taze rezene ile yeşil renk katabilirsiniz. Kum midyeli Akdeniz lezzetine yeşil ve siyah zeytin (çekirdeği çıkarılmış) ekleyebilirsiniz.

Fırında makarna

Lezzet fırında daha çok artar, genellikle görkemli süslemeyi ortaya çıkaran aşamadır. Lasagna'nın süslemesinde önerilir, aşırılığı önlemek için piştikten sonra tarife uygun olarak 1 dal aromatik ot veya sebze dilimlerini eklemek yeterlidir. Fırında makarnanın harcında her zaman yer alan enginar uzunlamasına dilimlendikten sonra tabağı süslemek için saklanır, enginarların kararmasını önlemek için limonlu suda bekletilmelidir. Fırında makarnanın süslenmesi için tarif özellikle aromatik otları öngörüyorsa şefler 1 dal biberiye veya mercanköşk kullanımını öneriyorlar. Gastronomik geleneğin bir parçası olmasa da tabaklara hoş bir tarz katacaktır. Kekik, frenk maydanozu ve nane aromasıyla peynirli makarnaya çok uygundur. Peynirlere gelince, parmesan peyniri çok iyi bir çözümdür. Zarif ve şık bir dekorasyon için özellikle renkli ve farklı malzemelerle tariflere her durumda tat katar.

Çorbalar

Çorbalar, servis sırasında eklenen malzemelerle (zeytinyağı gibi) daha iştah açıcı hale gelebilir. Rengi sevenler, bu durumda tabağın ortasına tercihen bir dal taze maydanoz, biberiye veya tariften farklı olarak aromatik otlar ekleyebilir. Özellikle çorbalara kızarmış ekmek dilimlerinin eşlik etmesi çok uygundur. Eğer gerekirse bir tutam öğütülmüş siyah biber serpilerek çorbaya rustik bir hava verebilir.


Her ürünün keşfedilmeyi bekleyen kültürel bir mirası vardır ve bu miras İtalyan Gastronomisini ve tarihini daha iyi öğrenmenize yardımcı olur.

Arama yap