Düdüklü tencereyle pişirme

Kısalan pişirme süreleri, enerji tasarrufu, sağlıklı ve hafif yemekler, düdüklü tencerelerin sayısız avantajlarından sadece birkaçıdır. Yiyecekleri doğal bir şekilde pişirmek için kullanılacak temel gereçlerden biridir. Hermetik bir şekilde kapanan tencerenin içinde tüm besleyici özellikler aynen korunuyor. Vitamin ve mineraller kayba uğramıyor ve yiyeceklerin gerçek lezzeti alınıyor. Çok az çeşni ile pişirme imkanı sunan düdüklü tencereler, yemeklerdeki yağ miktarını sınırlamaya çalışanlara çok uygundur. Baharatları bile ölçülü kullanmakta fayda var: Bir fiske karabiber ya da bir diş sarımsak, tariflerinizin daha lezzetli olmasına yetiyor. Düdüklü tencerede yemekler 110-120 derecelik sıcaklıklarda piştiğinden etlerin, baklagillerin, patatesin ve tahılların haşlanma, kavrulma ve pişme süresi de kısalıyor. Bazı şefler bu pişirme yöntemini, risotto gibi farklı türde yiyeceklerin pişirilmesinde de denemiştir. Bu gibi yemeklerde, fazla su miktarı yemeğin tüm lezzetini bozacağından, su miktarının ayarlanmasına ve buharın çıktığı ana çok dikkat etmek gerekir. Pişirme sırasında, kapağın üzerindeki noktadan buhar çıktıktan sonra ocağın altı en kısığa ayarlanmalı ve pişme süresi hesaplanmalıdır. Belirlenen süre dolunca, ocağın altını kapatıp vanasını açın. Tencerenin içindeki tüm buhar çıkıp içerideki basınç dışarıdaki basınçla eşit oluncaya kadar beklemek gerekir. Ancak bu noktadan sonra sapının kilidi açılır ve kapağı açılabilir. Pişirme işlemi, tencere ateşten alındığında sona ermez. Buharı çıkıp kapağı açılıncaya kadar devam eder. Kısa sürede pişen yiyecekler için pişirme işleminin durdurulması ve kapağın daha çabuk açılması için düdüklü tencere akan suyun altına tutulabilir. Bu şekilde buharın oluşturduğu basınç aniden düşecek ve çok fazla beklemeden tencerenin kapağını açabileceksiniz.



Pişirme süreleri

Pişirme süreleri düdüklü tencerelerin çeşitlerine ve üreticilere göre farklılık gösterir. Mutfakta yeni başlayanları pişirme hızıyla şaşırtacaktır. Enginar için 10 dakikadan az zaman yeter. Pancar, enginar, devedikeni ve fasulye için 15 dakika, kabak için 4 dakika gerekir. Pişme suyu, besleyicilik yönünden çok zengindir ve consomme (konsome) pişirme için saklanabilir. Hatta haşlama, rosto ve hafif haşlama ile zamandan tasarruf eder.Tavuk için 30 dakika gerekir. Rostolarda; kanlı roast beef için 10 dakika, kuzu eti için 18 dakika, ördek eti için ise 25 dakika yeter. Düdüklü tencere az sıvıyı gerektirir çünkü besinlerde buharlaşma azdır bu nedenle her zaman malzemelerin miktarına göre sıvı eklenmelidir.

Emniyet

Düdüklü tencere güvenli bir mekanizmayla donatılmıştır. Emniyet subabı güvenilirdir ve arızaları önleyerek tamamen etkin tutmak için çok az bakım yeterlidir. İstenmeyen bir durumda bazı aksaklık söz konusu olunca emniyet subabı devreye girer. Düdüklü tencere açıldığında da aynı korku olur çünkü iç basınç hala yüksektedir. Kapağın kenarı boyunca takılı lastik conta farkedilmeden yıpranabilir. Bu nedenle buhar düdüklü tencerede muhafaza edilemez ve basınç yukarıya çıkmaz. Ne olursa olsun, düdülü tencerenin tedbirli kullanılması en iyisidir, sürekli bakım uygulayın ve kapağı kapalı saklamayın, kötü kokuları önlemek için de kapağını aralık tutun. Kapak üzerindeki subabın vidaları sökülür ve kir toplaması önlenir. Bu emniyet için özel bir dikkat gerekmez. Her yıkamada lastiğin sorunsuz olup olmadığını kontrol edin. Son olarak, kapağın görünümüne dikkat edin, çok şiddetli şekilde sert deterjanlarla yıkamaktan kaçının ve iyice kurulayın.


Her ürünün keşfedilmeyi bekleyen kültürel bir mirası vardır ve bu miras İtalyan Gastronomisini ve tarihini daha iyi öğrenmenize yardımcı olur.

Arama yap