Makarna nasıl pişirilir?

Makarnayı pişirmek çok kolay ama pişirme süresi, tencere ve uygun sosların seçimi ,lezzeti arttırmak için mümkün olduğunca uygun olmalıdır.



Tencereler

Herşeyden önce bilinmesi gerekir ki makarnayı servis yapmadan önce pişirmek önemlidir aksi halde masaya getireceğiniz zaman pişme işlemi hala devam ediyor olacaktır ve bu işleme alışkın değilseniz elastik olmayan, az parlak ve yapışkan makarna elde edersiniz. Makarnayı haşlayacağınız tencere yüksek ve su kapasitesi fazla olmalı ve su yüksekliğin 3/4'ünü geçmemelidir. Çok fazla su kaynama sırasında taşma tehlikesi getirir çok az su da makarna iyi pişirmez hatta tencerenin dibine yapışma riski vardır. Makarna suyuna tuz eklemek de dikkat edilmesi gereken bir unsurdur ve uygun zamanda yapılmalıdır.

Tuz eklemek

On, yüz, bin kuralı izlenmelidir. Makarna pişirmenin mükemmel uyumu şöyledir; 10 gram tuz, 100 gram makarna, 1 litre su. Önemli olan su kaynadığında tuzun eklenmesi ve ateşin hafif kısılmasıdır. Zamanında eklenmeyen tuz makarnaya iyice nüfus etmeyecektir, uygun zamandan önce tuz eklemekse suyun kaynama süresini uzatacaktır. Tuz miktarının aşırı eklendiği durumlarda pişme suyuna bir adet patates eklemenizi öneririz. Patates tuzu emerek içine çeker ve dengeyi yeniden sağlar. Bu yeterli değilse makarnayı süzme sırasında fazla aşırıya kaçmadan musluktan akan su altına tutmak gerekir. Tuzun çok az olduğu durumlarda ise sosa tuz ekleyerek lezzetlendirmeyi deneyebilirsiniz. Tuzu dikkatlice erittikten sonra makarnayı ekleyin ve ateşin altını iyice açıp suyu kaynatın. Kullandığınız makarna kısa ise bir tahta kaşıkla karıştırın eğer spaghetti gibi uzun makarna pişiriyorsanız ikili büyük çatal kullanınız. Spaghetti'yi kaynayan tuzlu suya atarken kolaylık sağlamak için kırarak atmayınız. Spaghetti'nin eğilmesini bekleyin ve ikili büyük tahta çatalla karıştırın.

Pişirme ve pişirme zamanı

Pişirme sırasında önemli olan unsur tencerenin kapağının kapatılmaması ve makarnanın her 3 dakika da bir karıştırılmasıdır. Barilla makarnalarının çeşitleri tencerenin dibine yapışmama özelliğine sahiptir ve her zaman al dente pişer ama yine de makarnanın karıştırılması tavsiye edilir. Böylece homojen bir pişme sağlanır. Pişirme süreleri makarna çeşitlerine göre farklılık gösterir, hatırlanması gereken şey yumurtalı makarna genelde diğer çeşit makarnalara göre daha hızlı pişer. Mükemmel makarna için paket üzerinde belirtilen pişirme süresine uymak gerekir. Genelde makarnayı süzmeden önce tatmak konuklarınızın damak lezzetine uygun şekilde olması için önemli bir kuraldır. Makarnanın dışının yumuşak içinin ise sert olduğu zamana ulaşmak doğru pişirme tekniğine bağlıdır. Bu pişirme İtalyan şef'leri tarafından 'al dente' yani dişe gelen anlamında tanımlanır.

Süzmek

Makarnayı süzeceğiniz an birkaç yemek kaşığı pişirme suyundan her zaman saklayın. Bu pişirme suyu makarna sosunu sulandırmaya ve tavada çevirmeye yarayacaktır. Soslar iyi ısıtılmış şekilde makarnayla birleştirilerek tatlandırmaya yararlar ve makarnayı çok iyi sararlar. Barilla'nın soslarını kavonozlarında bırakarak veya açık halde benmari usulü ısıtılabilirsiniz. Makarnanın pişirme suyundan biraz eklendikten sonra karıştırın ve tavada makarnayla çevirin. Unutmayalım ki makarna süzüldükten sonra da pişmeye devam eder. Bu nedenle makarnayı tatlandırıp hemen servis yapmanızı öneririz.

Tatlandırmak ve servis etmek

Makarna salatası tarifleri için de aynı yöntem uygulanır, makarna süzüldükten sonra biraz zeytinyağıyla tatlandırılır. Geniş bir kaba aktarılır ve sık sık karıştırılarak soğumaya bırakılır. Makarna soğuduktan sonra hazırlanmış olan sosla tatlandırılır ve servis yapılır. Bu durumda pişirme süreleri belirtilenden 1 dakika daha az olmalıdır çünkü makarna süzüldükten sonra da kendi sıcaklığıyla pişmeye devam eder. Makarna salatası diğer kuru makarnalar gibi piştikten sonra tüketilmez. Bu önerilerle kesinlikle mükemmel yemekler hazırlayabilirsiniz. Barillanın her zaman al dente olarak en iyi şekilde pişen ve sosla sarılabilen makarna çeşitleriyle kolayca başarılı bir sonuca ulaşmanız mümkündür.


Her ürünün keşfedilmeyi bekleyen kültürel bir mirası vardır ve bu miras İtalyan Gastronomisini ve tarihini daha iyi öğrenmenize yardımcı olur.

Arama yap