Aromalar nasıl saklanır?

Yaz mevsimiyle bostanlar mis kokar ve her gün için iştah açıcı ve lezzetli bir menü hazırlamak için aromatik otlar vazgeçilmez hale gelir. Klasik otlardan başlayalım. Akdeniz geleneğinin tipik otları: Fesleğen, kekik, maydanoz ve taze soğandır. Daha egzotik ve az bilinen lezzetler ise nane, tarhun, frenk maydanozudur. Bahar ve yaz ayları kış için aromatik otları saklayabileceğiniz doğru zamandır. Kurutarak veya dondurarak  mis kokulu otları kış masasına taşıyabilirsiniz.



Baharın bahçesi

Bahar masasının gerçek kahramanları bostanın taze lezzetleridir. Aromatik otlar bu lezzetlerin ilkidir. Taze fesleğen, maydanoz, kekik, tarhun, nane ve yaban nanesinin güzel kokması ve tazeyken doğranması lezzet elde etmek için yeterlidir. Mutfakta kullanılan binlerce aromatik otu daha yakından tanımak için güzel bir mevsim. Önce klasik taze soğandan başlayalım. Kuru soğana benzer bir tadı vardır ancak daha taze ve zariftir. Taze mevsim salatasına eklemek için mükemmeldir. Hatta taze soğan ve ıstakoz sosla hazırlanmış Pennette Rigate gibi birinci tabak yemekleri için çok değerli bir malzemedir. Akdeniz mutfağında fesleğen eksik olmaz. Pesto sos (Pesto alla Genovese) için temel bir malzemedir. Pesto'nun dışında fesleğen yaz ayının lezzetini ve mis kokusunu masaya taşıyan lezzetli birinci tabakların hazırlanışı için de vazgeçilmezdir. Örneğin; kiraz domates, mozzarella ve fesleğenli Farfalle tabağı gibi. Daha ayrıntılı ve zarif lezzetleri masaya getirmek isteyenler domates, fener balığı ve fesleğenli Pennette Lisce'yi deneyebilirler.

Aranılan aromalar

Aromatik otlar tabak süsleme malzemesi olarak sık sık kullanılırlar. Frenk maydanozu çok az tanınan bir aromadır. Maydanoza çok benzer ama anason ve meyan kökünün kokusu gibi kokusu ve hafif acımsı bir lezzeti vardır. Makarna sosu hazırlarken maydanozun yerine kullanılır ve her zaman egzotik lezzetleri arayanları ve gelişmiş damak zevki olanları tatmin eder. Tarhun, ince ve yoğun bir aromadır. Frenk maydanozu, maydanoz ve frenk soğanıyla hafif ve lezzetli bir sos hazırlamak için vazgeçilmezdir. Caciotto (İssiz çerkez peyniri veya taze kaşar peyniri) ve otlarla Fusilli örnek olarak denenebilir. Adaçayı yaprağı ve biberiye lezzetli bir makarna yapmak için vazgeçilmezlerdir. Hafif lezzetiyle konuklarınızı şaşırtır. Denizden gelen lezzet tutkunları bakla püresinde adaçayı ve biberiye aromalı baby kalamarlı spaghetti'yi veya baby kalamarlı Tagliatelle ve yanında biberiye aromalı balkabağı püresini deneyebilirler.

Kurutma işlemi

Baharın aromaları arasında bulunan taze fesleğen, maydanoz ve kekik tüm yıl boyunca tüketilmeye uygundur. Yazdan beri kilerinizde tutmak ve kışın da yemeklerinizde kullanmak için birkaç kurala uymak yeterlidir. Aromatik otları saklamak için en çok kullanılan teknikler kurutma ve buzlukta dondurmaktır. Önce otları kurutma işlemiyle başlayalım. Kurutma işlemi özellikle kekik için çok kullanılır. Aromayı korumak için kuru, serin, nemsiz ve havalandırılan bir ortamda kurutulmalıdır. Tozlu ve güneşli ortamda otları kurutmaktan kaçının. Aromatik otlar tamamıyla kuruduğunda kullanılacak kısımları, örneğin kekiğin yaprakları ve çiçeği sapından kopartılmalıdır. Sonra kavanoza konulmalıdır. Kavanoza yerleştirirken kurutulmuş otların fazla parçalanmamasına ve kabın içinde sıkıştırılmamasına özen gösterin.

Nasıl dondurulur?

Mutfakta en çok kullanılan ve en modern kullanım tekniği özellikle maydanoz ve fesleğen gibi yeşil yapraklı aromatik otları buzlukta dondurmaktır. Otlar doğranmış veya bütün olarak dondurulur. Önce yıkanır ve buzlukta dondurmak için yapraklar iyice kurulanır sonra tek tek porsiyonlara bölünür. Daha sonra alüminyum folyoya sarılır veya buzdolabı poşetine konulduktan sonra buzluğa yerleştirilir. Otları dondurma işleminde kullanım ihtiyacına uygun porsiyonlar hazırlanması önerilir. Bu durumda oldukça küçük demetler halinde hazırlamak iyidir. Gerekirse bunlar birleştirilebilir. Alüminyum folyo yerine buzluk kabında veya buzdolabı poşetinde ağzı sıkıca kapatılarak dondurulmalıdır. Buzlukta dondurmak için sıfır derecenin altındaki soğuğa dayanıklı plastik torbalar seçilmelidir.


Her ürünün keşfedilmeyi bekleyen kültürel bir mirası vardır ve bu miras İtalyan Gastronomisini ve tarihini daha iyi öğrenmenize yardımcı olur.

Arama yap