Roka

Kimlik Kartı:

İsmi: Roka

Ürün Tipi:Yıllık otsu bitki

Tohumlama:Mart'tan Eylül'e aynı zamanda kışın serada yetiştirilebilir.

Doğal enerji

Roka, yaprakları salata olarak yenen acımsı tadı olan bir bitkidir.Roka,akdeniz ülkelerinde Roma imparatorluğu döneminden beri bilinmekteydi. Roma imparatorluğu döneminde şairler (Orazio) arasında büyülü ot diye konuşulduğu söylenir.Roka ağacı 50 cm yüksekliğinde ve yaprakları acımsı bir tada sahiptir.Yabani olanı biraz daha acıdır. Genelde salatalarda kullanılır, son yıllarda yemeklerde çok kullanılmaya başlanmıştır. Yaprakların şekli iklim koşullarına göre değişebilir.Sağlıkta ise bir çok hastalığı tedavi etme amacıyla da kullanılmaktadır. Son yıllarda “sağlıklı organik yaşam” amacıyla bir çok yemekte (özellikle diyetlerde) ve salatalarda yer alır. Bu nedenden dolayı üretim ve tüketimi özellikle akdeniz ülkelerinde fazlalaşmıştır. Birinci tabaklarda yani makarnalarda, rokanın tadı biraz mayhoç ve acımsı gelebilir o yüzden rokaya uygun soslar yapmanız gerekir.Genelde domates ve sarımsak bazlı soslara çok yakışır.Ayrıca ceviz, fındık gibi yemişlerle de bir bütünlük sağlar. Örneğin; roka ve cevizli garganelli veya deniz mahsüllerinde ise roka pestosu ve karidesli reginette.Rokada bolca c vitamini ve tuzlu mineraller bulunur. Salatalarda “ Roka yatağı” olarak bolca tüketilir. Restoranlarda mönülerden roka yatağı ve parmesan peyniri salatası hiç eksik olmaz.

Her ürünün keşfedilmeyi bekleyen kültürel bir mirası vardır ve bu miras İtalyan Gastronomisini ve tarihini daha iyi öğrenmenize yardımcı olur.

Arama yap