Soslar için kavanozlar ve korunma şekli

Evde hazırlanan soslar geleneksel İtalyan gastronomisinin gururudur. Birkaç saat çalışma gerektirir ama tüm yılın bostanının lezzetini yaşatmayı sağlar. Bu ürünlerin saklanması özel steril kaplarda olur ve ağzının iyice kapanması gerekir. İşte size bunun en iyi nasıl uygulanacağının yöntemleri...



Camın nitelikleri

Cam şişe ve kavanozlar ev yapımı ürünleri saklamak için idealdir. Sterilizasyon için gerekli yüksek ısıya dayanır ve birçok kere yeniden kullanılabilme kolaylığı bulunur. Ayrıca camla temas eden besinler lezzeti değiştirebilecek kimyasal reaksiyonlara girmez. Mutfak için gerçek bir aksesuara dönüşen şişe ve kavanozlar görünümleri ve renkleri ile hem şeffaflık sağlar hem de gerekliyse ışıktan korur. Hazırlık türüne göre pek çok seçenekteki kavanozlar her ölçü ve formda piyasada bulunur. Turşu, marmelat, reçel için geniş ağızlı ve çok büyük olmayan kavanoz kullanmak iyidir. Domates içinse dar boyunlu ve kapasiteli kavanozlar en iyisidir.

Sterilize etmek ve mühürlemek

Doğru hijyen, konserve hazırlamada izlenecek ilk kuraldır. Mutfak gereçlerini, çalışma yüzeyini ve hazırlanmış ürünleri saklayacağınız kapların içini iyice temizlemek oldukça önemlidir. Kaplar, kavanozlar ve şişeler sıcak su ile elde ya da bulaşık makinesinde yıkanmalı ve en az 10 dakika suda kaynatılarak sterilize etme işlemi yapılmalıdır. Büyük miktarlarda yapmayı düşünenler için sterilize tencereler uygundur. Temiz bir bez üzerine ters çevrilip bırakarak veya sıcak fırında birkaç dakika bekletilerek sterilize işleminden sonra kaplar iyice kurulanmalıdır. Aynı zamanda kauçuk ve metal kapakların da sterilize edilmesi gerekir. Cam kavanozlardaki kapaklar farklıdır. Bunların vakum oluşumu için her zaman yeni olması gerekir.

Mükemmel kiler

Kavanoz kapatıldığında konserveler kilerde saklanmaya hazırdır. İdeal olan kuru ve serin bir yerde, mümkün olduğunca ışık almayan, ısıdan uzak bir dolapta saklamaktır. Saklamadan önce, genellikle 6-12 ay arasında değişen kullanma tarihi ve üretim tarihinin gösterildiği bir kağıt ile kavanozları etiketlemek esastır. Kapakların şişmediğini ve renk değişikliği olmadığını görmek için kavanozlar ilk 2 hafta boyunca kontrol edilmelidir. Bu sorunlardan herhangi biri ortaya çıkarsa kavanoz hiç gecikmeden atılmalıdır. Son kullanma tarihi geçmiş ürünler tüketilmemelidir. Kavanozları güzelleştirmek için renkli bez parçalarıyla kapaklarını örtüp bağlamak yeterlidir.


Her ürünün keşfedilmeyi bekleyen kültürel bir mirası vardır ve bu miras İtalyan Gastronomisini ve tarihini daha iyi öğrenmenize yardımcı olur.

Arama yap