Kesme tahtaları

Mermer ya da plastik olanları mevcuttur fakat özellikle tahta olanları yaygın olarak kullanılır. Hem her çeşit besini kesmek için hem de geleneksel yemekleri veya başlangıç yemeklerini üzerinde servis yapmak için kullanılabilir. İşte, her zaman en uygun kesme tahtasını seçmek için önemli bir rehber.



Doğadan günümüz masalarına

Kesme tahtası, başlangıçta dükkanda satılacak eti kesime hazırlayan kasapların kullandığı kalın, ağır ve hareket ettirmesi zor ahşap bir ekipmandı. Sonra zamanla küçültüldü, kullanımı basit hale getirildi ve herkesin mutfağında yerini aldı. Plastik ve mermer gibi klasik olanlardan sentetik malzemeyle yapılanlara kadar günümüzde her ölçü ve malzemede levhalar vardır. Plastik, mermer, reçine, moplen gibi yıkanabilenler pratik ve hijyeniktir. Her çeşit besin için uygun kesme tahtası vardır. Beyaz moplen veya ahşap olanlar evde kullanım içindir. Isıya ve aşınmaya dayanıklı plastik malzemeden yapılanlar et, şarküteri ürünleri ve sebze için uygundur. Tatlılar için ise mermer kesme levhaları kullanılmalıdır. Bunlar badem, çikolata, turta ve tatlı kesmek, tatlı hamuru yoğurmak ve hazırlamak için uygundur. Daha pahalı alternatifler yerine mermer kesme levhaları kullanılabilir.

Profesyonel kesme levhaları

Profesyonel kullanım için hijyen kurallarına uymak gerekir. Restoran ve dükkanlarda, farklı renkte moplen kesme levhaları vardır. Genelde et için kırmızı, balık için mavi, tavuk gibi kümes hayvanları için sarı ve sebze için yeşil renk kullanılır. Beyaz renktekiler her türlü besin maddesi içindir. Moplen bakteri bulundurmayan, deliksiz ve pürüssüz yüzeye sahip ve besin artıklarını barındırmayan bir malzemedir. Ahşap kesme levhası 6-8 cm kalınlığında genelde yatay kesitlerle gürgen ağaç kütüğünden yapılır. Gürgen ağacından yapılan levhalar moplen kesme levhalarına oranla daha dayanıklıdır. Pirzola gibi güç gerektiren et ve besinleri kesmek için uygundur. Tatlılar için, mermer levha üzerinde kesim yapmanız önerilir.

Tüm kullanımlar için ahşap levhalar

Mutfakta kullanılan kesme levhalarının çoğu ahşaptır. Şık ve samimi bir malzemedir ayrıca besinleri masada sunmak için de uygundur. En çok kullanılan malzeme kayın ağacıdır. Kullanıma göre tahta kesme levhasının birçok çeşidi vardır. Ekmek için olan özel bir yapıya sahiptir, kırıntıların toplandığı basit, uzun olukları mevcuttur ve iki ayrı bölümden oluşur. Bu şekilde masanın üzerine ekmek kırıntıları dökülmeden ekmeği kesebilirsiniz. Peynir kesme levhası için genellikle mermer fayans kullanılır. Peyniri kestiğiniz mermerden peynir dilimlerini ahşap kesme levhasına yerleştirip servis yapabilirsiniz. Kenarında oluk olan kesme levhaları rosto için de uygundur. Rostonun sosu levhanın üzerinde toplanır ve buradan bir yemek kaşığıyla sos etin üzerine dökülür.

Günlük kullanımdan tasarımlara

Kesme tahtaları kesme işlemi için kullanım aracı olmanın dışında masaya taşınacak yiyeceklerin sunulduğu vazgeçilmez araçlardır. Birçok restoran, peynir ve şarküteri ürünlerinden oluşan başlangıç yemeğini ahşap kesme tahtasında sunar. Ama kırsal ve dağlık bölgelerin eski bir geleneği olan bu yemek sunumu özellikle Kuzey İtalya'da yapılmaktadır. Bunun en yaygın örneği polentanın kesme tahtasında sunulmasıdır. Ahşap, geniş ve yuvarlak formda, elle kavraması kolay tahtanın üzerine polenta dökülüp et, peynir ve mantar eşliğinde sunumu yapılır. Büyük otellerde ve restoranlarda füme somon kesmek için nadiren de olsa kullanılır. Uzun ve dar mermer olanların şekli balığı anımsatır. Kafa ve kuyruk şekli kenarlarından iki tutma yeri ile dekore edilmiştir. Aynı derecede şık ama modern dizayna sahip kesme tahtaları ünlü tasarımcılar tarafından ev eşyaları üreticileri için tasarlanmaktadır. Masif  kesme tahtası, et ve ekmek kesmek için uygun bıçaklarla da donatılabilir. Bunların yanı sıra Alessi markası için Milton Glaser tarafından tasarlanmış akasya ağacından kesme tahtaları gibi ahşap eklemlerin güzelliğini ortaya çıkaranları da bulunmaktadır.


Her ürünün keşfedilmeyi bekleyen kültürel bir mirası vardır ve bu miras İtalyan Gastronomisini ve tarihini daha iyi öğrenmenize yardımcı olur.

Arama yap