Çeşitli tencereler ve tavalar

Doğru tencere çeşidinin nasıl kullanılacağını bilmek nadiren ateşin üzerine doğru tencereyi koyarak bitirilen bir görevdir.



Satın alma

Satın alacağınız zaman başlıca kriter, ergonomik olması ve kullanılan malzemenin dayanıklılığıdır. Paslanmaz çelik ve her kullanımdan sonra temizleyerek defalarca kullanılabilecek taban türü kalitesi ile difüzyon iyi bir seçimdir. Fiyatı nispeten yüksektir ama kullanım süresi oldukça fazladır. Seneler geçse de dayanıklılığı devam edecektir. Diğer tarafta dış görünümü çok şık olup ince tabanlı olanlardan kaçının, sizi büyülemesine izin vermeyin. Başlangıçta kendinizi 4-5 iyi tencereyle sınırlayın, fazla deneyim sahibi olunduktan sonra kullanımınıza göre daha farklı çeşitlerini de alabilirsiniz.

"Kaseroller"

Genelde bu terim oldukça derin bir tavayı anlatır. Düz veya konik, uzun iki kolla donatılmış ve düz ateşten belirli uzaklıkta tutmak için 2 litre kapasiteli bir tenceredir.Tencereler mutfağın gerçek kahramanlarıdır. Değişik kapasiteli bir tencere serisinin bulundurulması önerilir. 1,5 litre'den 5 litre'ye kadar çorba, sos, haşlanmış yumurta ve süt ısıtmak için uygundur. Bunların kapakları yararlıdır ama birçok hazırlık aşamasında kullanılmaz.

Çift saplı tavalar

Tavaların genelde fiyatları daha uygundur.İki tutma koluyla donatılmışlardır ve sınırlı kapasite içerirler.Yemek ısıtmak için veya sotelemede kullanılırlar Bu tip tavalar yemeğin ilk adımlarında diğer bir tencereye geçirme gereksinimini ortadan kaldırarak daha fazla iş görürler. Kısık ateşte pişirmeye çok uygundurlar. Örneğin; Ossobuco tipi ve uzun süre pişen soslar için mükemmeldirler.

Tencereler

Tencerelerin kapasiteleri ailelerin genişliğine göre büyür. 7-10 litreye kadar olabilir, hatta profesyonel dünyada bu daha da yüksektir. Bir çok çeşitte tencere vardır ve aralarında da sınıflandırılırlar. Çelik tencereler daha fazla sulu ve soslu yemekler için idealdirler. Burada dikkat edeceğiniz husus doğrudan ateşe temas ederse yemeğin altı tutabilir. İyi bir çelik tencere çok uzun zaman dayanabilir. Çelik ve teflon tencereler makarna pişirmek için uygundur. Makarna pişirmek için hatırlatmak gerekirse 80/100 gr makarna porsiyonuna 1 litre su gerekmektedir.Alüminyum tencereler ise birçok pişirme çeşitleri için uygundurlar.Bu tip tencereler uzun ömürlü değillerdir, zamanla aşınırlar ve yemek pişirmek bir külfet olur Cam tencereler ise ısıya dayanıklıdırlar, fırında tercih edilirler. Yemeğin lezzeti tartışılamaz fakat en önemlisi sıcakken kesinlikle soğukla temas etmemelidirler çünkü aniden bir çatlama yaşanabilir .Teflon tencereler, yağsız ve daha çabuk yemek yapmak için idealdir. Kolaylıkla temizlenirler. Yağsız yemekler ve klasik tarifler gayet lezzetli pişer, yanlız çok dikkat etmeniz gereken unsur bu tip tencerelerin çizilmemesidir. Ömürleri paslanmaz çelik gibi değildir, kalitelerine göre değişse de ortalama beş senedir. Düdüklü tencereler suyla çalışır. Kaynayan suyun oluşturduğu basınçla yemekler daha kısa sürede pişer. Herşeyden önce mutlaka düdüklü tencereye yeterli su konulmalıdır. Düdüklü tencereye konulan gıdalar ve tabiki su genel olarak tencere yüksekliğinin üçte ikisini geçmemelidir. Düdüklü tencereyi yerleştireceğiniz ocağın tencerenin tabanından dışarı taşmaması gerekir. Ateş hiçbir zaman tencere tabanından taşmamalıdır.Elektrikli ocaklarda ise ocağın çapı tencerenin tabanından ufak olmalıdır. Düdüklü tencereleri ateşten aldıktan sonra kapağı açana kadar yemek pişmeye devam eder. Düdüklü tencerelerde pişme bittikten sonra kapağı hemen açamazsınız, içindeki basınç azaldıktan sonra açabilirsiniz. Bu süre sırasında yemek pişmeye devam edecektir. Düdüklü tencerelerde basınç göstergeleri bulunmaktadır.Inbox modelleri şu anda hem dayanıklılık hem de güvenlik açısından piyasada yerini aldı ama istenirse alüminyum olanları da vardır.


Her ürünün keşfedilmeyi bekleyen kültürel bir mirası vardır ve bu miras İtalyan Gastronomisini ve tarihini daha iyi öğrenmenize yardımcı olur.

Arama yap