Mutfaktaki önemli materyaller

Sıvı hareketi ve ısı iletimiyle pişirme işlemi gerçekleşir. Bu işlemde malzemenin rolü çok büyüktür. Mutfak gereçleri için malzeme seçiminin önemi sıkça belirtilir. Özellikle tencere ve tava için bu seçim birkaç malzemeyle sınırlıdır.



Bakır

Bakır etkin bir şekilde ve hızla ısıyı geçirir ve pratikte kullanım ömrü sınırı yoktur çünkü iç tarafı tekrar kalaylanabilir ve dışı da tekrar yapılabilir. Ancak bakır zamanla okside olur ve yeşil, zehirli bir pas oluşturur. Bakır özellikle özen gerektiren bir malzemedir. Bakır tencere ve tavalar sıcak suda deterjanla, tel gibi aşındırıcı maddeler kullanılmadan temizlenmelidir. İnatçı kirleri temizlemek için bakır tencere suda bekletilmelidir. Yıkandıktan sonra iyice kurulanmalıdır. Bakır tencere kendine özgü klasik parlaklığını korumalıdır. Yeşilimsi pasın olmadığı bakır tencere kullanmak önemlidir.

Alüminyum

İyi bir ısı iletkeni olmasının yanında alüminyum en hafif ve kullanımı rahat metaldir fakat malzemenin okside olması sırasında koyu renkli bir pas katmanı oluşabilir. Bu katman limon suyu gibi asidik bir madde ya da aşındırıcı olmayan bir sünger kullanarak temizlenebilir. Günümüzde tencere ve tavalar için ısıyı kullanma özelliği, hafifliği ve kolay deforme olmama niteliğiyle mükemmel bir malzemedir. Genelde 2 mm veya daha üzeri bir kalınlıkta üretilmektedir. Anotlanmış alüminyum modeller kararma problemini çözmüştür ve kesinlikle daha dayanıklıdır. Mutfak malzemesi üretmek için kullanılan alüminyum diskin saf alüminyum olması önemlidir. Bulaşık makinesine koymaktan kaçınmanızı ve aşındıran madde içermeyen deterjan kullanınız.

Dökme demir

Kısık ateşte pişirmeyi gerektiren yemek tarifleri için ısıyı depolayan ve ısıyı ileten mükemmel bir seçimdir. Oldukça ağır olan dökme tencereyi tüm öğünlerde kullanmak zordur. Darbelere karşı özen gösterilmesi gerekir çünkü kırılgan bir malzemedir. Genellikle iç kısmı sır kaplıdır ve deterjanları iyi tolere eder ama telli süngerlerin kullanımından kaçınılmalıdır. İnatçı yemek artıkları için suda bekletip ondan sonra temizleyebilirsiniz.

Pişmiş toprak

Dökme demir gibi fırında ve ocakta ağır pişirmeye uygun bir malzemedir. Besinlerle etkileşmediğinden ekonomiktir. Ani ısı değişikliklerine dayanıklı değildir ve çatlayabilir. İlk kez kullanmadan önce geceden veya tüm gün boyunca suda bırakın. Su ve deterjanla yıkayın ama tel süngerle ovmaktan kaçının. Bulaşık makinesinde yıkamayın.

Paslanmaz çelik

Tencere ve tava için en yaygın olarak kullanılan malzemedir. Dayanıklılığı ve çok yönlülüğü içindeki nikel ve krom nedeniyledir ama iletkenliği iyi değildir. Bu sebeple tencerenin alt kısmı genellikle 5 mm kalınlığında alüminyum veya bakırla yapılır. Sıcak su ve deterjanla temizlenir, inatçı yemek artıklarını çıkarmak için suda dinlendirilip temizlenir. Daha ağır durumlarda paslanmaz çelik süngerle temizlenir.

Borcam

Pyreks markasıyla doğmuştur ve kolay temizlenebilen, hijyen ve güvenliği birleştiren bir özelliğe sahiptir. Pyreks kap her türlü ısıya dayanıklı, doğrudan ateşle temas ederek yemeğin pişirilebildiği bir malzemedir.

Porselen

Porselen tava son derece hassas, kullanması zor ve kısıtlı ömürlüdür. Buna rağmen ısıyı makul bir seviyede muhafaza eder, hoş görünümlüdür ve kolay temizlenebilir.


Her ürünün keşfedilmeyi bekleyen kültürel bir mirası vardır ve bu miras İtalyan Gastronomisini ve tarihini daha iyi öğrenmenize yardımcı olur.

Arama yap