Kahve cezveleri

Moka, espresso veya napoletana... İtalyanlar tarafından beğenilen her çeşit kahve için değişik bir aromaya eş gelir. Başlangıçta fiziksel kuvvet almak için kahvenin yeşil taneleri kolaylıkla çiğnenirdi, bunu ilk keşfedenler Araplar'dır. Orta çağlarda demleme yaparak kullanımı yaygınlaşmıştır. İlk kahve dükkanı 1554 yılında Türkler tarafından İstanbul'da açılmıştır, bu gelenek iki yüzyıl kadar süre gelmiştir. 17inci yüzyıl sonunda kahve Avrupa'yı fetheder. Kahve hazırlamak için yeni gereçler doğmaya başlar, geçmişteki demleme yerini klasik kahve cezvelerine bırakır.



Espresso makinesi

Espresso, kollektif tasarının İtalya'daki mirası olan bir kahvedir. Bir neden de espresso kahvesi için kullanılan makine tipik bir İtalyan makinedir. İlk prototiplerden sonra, ilk sertifika Fransız Rabaut tarafından Londra''ya 1822 yılında verildi. Yaygın olan ve espresso'yu mükemmelleştiren makine İtalya'dandır. Milano'lu Luigi Bezzera'nın ilk icatı 1901 yılında olmuştur. Bu görkemli makine Milano'daki tarihi firma Pavoni tarafından üretilmiştir. İşleyişi için buhar basıncı kullanılır. İki kat avantajı ile kolay hazırlama ve gövdeli bütün bir lezzet sunar. Basınç diğer kahve makinelerinden daha yüksektir, aromatik kahve maddesinin dışarı çıkmasına yardımcı olur, kremalı ve kadifemsi bir doku verir.

Moka

Ev kahvesinin kraliçesi ve mutfağın vazgeçilmezidir. Moka 1933 yılında doğmuştur, sanayici Alfonso Bialetti pazara moka espresso'yu alüminyumda tanıtmıştır. Okulda yapılan bir model ve art deco tarzında sekizgen yapısıyla günümüzde hala pratikte aynı şekli ile önerilir. Alt kısımda suyu kaynadıktan sonra buhar tarafından yukarıya iletilir, toz kahvenin bulunduğu filtreli bölümden geçer. Aromatik sıvı en üstteki ibriği doldurana kadar yukarıdaki bölüme çıkmaya devam eder. Kaynama sonucu kahvenin tadını bozmayı önlemek için kahve dışarı aktığında ocağın altı kapanır. İyi bir kahve kapak seviyesini geçmeden ve filtreyi fazla yüklemeden kazanı doldurarak elde edilir. Her durumda toz kahve bastırmayı gerektirmez.

Napoletana

Moka'nın çıkışından önce ev kahvesi çok yaygındı. Günümüzde hala oldukça yaygındır. Özellikle Napoli'de eski zamanlarda kahve hazırlamak şairane bir fikirdi. Napoletana'nın yöntemi oldukça uzundur ve birlikte yaşanmış anları, eskiyi anımsatır. Masa etrafına oturulduğunda sohbet edilerek kahvenin kokusunu vermesi beklenirdi. Genellikle tenekeden yapılan bu kahve makinesi içi su dolu alt kazan, kahvenin konulduğu metal filtre ve ibrikten oluşur. Suyun kaynaması kahve makinesinin ocaktan alınacağı anı belirtir ve kahve ters çevrilir böylece filtre işlemi başlar. Su yavaşça geçerken filtre etme işlemi başlar ve alt bölüme ulaşır. Bu ritüel Napoli Tiyatrosu'nun simgesi olan aktör Eduardu De Filippo tarafından da komedi olarak kaleme alınmıştır.Beklerken sıvının soğumasını önlemek için metal bir yemek kaşığı veya kağıt kartonla ibrik örtülür. Napolitan lehçesine göre buna 'cuppitiello' denir.

Türk kahvesinden Americano'ya

İtalya dışına çıkıldığında kahve farklılaşır. Özellikle çok eskilere dayanan Türk kahvesi, Yunanistan ve Balkanlar'da da aynı gelenekte süregelmektedir. Türk kahvesinin kendine has olan özelliği ise pişirilmesidir ve aroması o esnada ortaya çıkar. Türk kahvesi diğer kahveler arasında kaynatılarak hazırlanan tek kahvedir. Kahvenin lezzetinde önemli olan kural kaliteli bir kahve kullanmaktır. Bunu tabii ki suyun kalitesi izler. Musluk suyu asla kullanılmamalıdır. Musluk suyundaki klor kahvenizin tadını etkileyebilir. Türk kahvesine uygun fincanı ağzına kadar soğuk şişe suyu ile doldurun, suyu cezvenize aktarıp her bir fincan için iki çay kaşığı kahve ekleyin. Şeker kullanacaksanız isteğe göre ekleyin. Az ateşte kahve ve şekeri iyice karıştırın. Yaklaşık bir-iki dakika sonra köpüğünüz oluşacaktır. Köpüğü fincana alıp kaynatmaya devam edin. Oluşan köpüğü tekrar fincana alın. Köpüğü alma işlemini tercihen iki veya üç kez tekrarlayın. Son olarak, kalan kahveyi biraz daha pişirip fincanlara boşaltın. Americano espressolu bir kahvedir. Normal hazırlanmış olan espressoya sıcak su ilave edilerek yapılır. Böylelikle, filtre kahve sertliğinde ama ondan farklı tadda bir kahve elde edilmiş olunur. Americano'nun sertliğini ise; espresso miktarı, espressodaki kahve miktarı ve eklenen sıcak suyun miktarı belirler. Bu faktörlerin kombinasyonu damak tadına göre değişir. Ancak, genel olarak 30 ila 40 mililitre arasında sıcak su ile bir ya da iki fincan espresso karıştırılır. Americano köpüklü bir kahve değildir. Su katıldığı için köpük yapmaz.


Her ürünün keşfedilmeyi bekleyen kültürel bir mirası vardır ve bu miras İtalyan Gastronomisini ve tarihini daha iyi öğrenmenize yardımcı olur.

Arama yap