Bıçaklar

Dilimlemek, doğramak,kesmek, oymak, bölmek ve süslemek için kullanılır. Bıçaklar ellerimizin bir uzantısı ve gerçek evcil silahlardır. Detaylı temizlik ve bakım bıçağı ömür boyu kullanmanız için yeterlidir.



Malzeme ve seçim

Bıçağın en yaygın çeşidi paslanmaz çelikten olan ve bulaşık makinesinde yıkanabilen ahşap veya plastik malzemeyle birleşmiş olanlarıdır. Son zamanlarda daha çok görülmeye başlanan seramik kesici uçlu japon bıçaklarının kokuları emici ve körelmeyen bir yapısı vardır. Eskiden mutfak çekmecelerinde kıskanılır gibi saklanan en fazla 2-3 bıçak çeşidi bulunurdu. Günümüzde tersi bir eğilim ile her fonksiyon için özel bir bıçak bulunmaktadır. İlk başlangıçta çok fazla bıçağa ihtiyacınız yoktur, karmaşık mutfak tekniklerinde uzmanlaştıkça sayısını yavaş yavaş artırabilirsiniz. Çelik biley keskin bir uç sağlamak için kullanılabilir. Düello yapar gibi ilk alet elle sıkıca tutulur ve diğeriyle bıçak aşağı yukarı sürtülerek bileylenir. Satın alırken kavrama kolaylığı ve ağırlığını değerlendirmek iyidir.İyi bıçak ağır olmalıdır çünkü mantığa aykırı gözükmesine rağmen kullanımı daha kolaydır.

Keskin bıçaklar

25 cmlik keskin bıçak, ağzı veya ucu ile genellikle ekmek kesmek içindir. Fakat bazı peynir çeşitleri gibi sert kabuğu olan besinler için de çok yararlıdır.

Kesici kısmı uzun bıçaklar

Her çeşit amaç, özellikle de detaylı kesimler için kullanılır.Eti kesmek ve dilimlemek, küp ve uzun şekilde sebze kesmek, doğramak, sarımsağı sıkıştırmak gibi birçok işlemde kullanılır. Evde kullanım için belirtilmiş ölçüler 20-25 cmlik  ve 15-18 cmlik olanlardır.

Ufak keskin mutfak bıçağı

Çok kullanışlıdır, keskin kısmı 8- 10 cm uzunluğundadır, sebze ve meyveleri özellikle soymak ve dilimlemek için mükemmel bir bıçaktır. Uzun bıçaklar ne kadar keskin olsalar da, pratiklikte kısa ve keskin bıçakların yerini tutamamaktadırlar.

Çok amaçlı keskin ayırıcı bıçak

İnce uclu ve elastik (18cm), oldukça teknik özelliğe sahip bir bıçaktır. Kemiğe yapışık eti kaldırmak ve balık etini ayırmak için uygundur. Her zaman çok keskin olmalıdır.

Kavisli satır bıçağı

En ağır bıçaklardır. Dikdörtgen formdaki geniş bıçağı (en az 15 cm) ile oldukça ağırdır. Yalnızca kemiği çıkarmak veya porsiyonlara ayırmak için değil çok hızlı bir şekilde soğan ve pırasa doğramak içinde kullanılır.

Bakım ve onarım

Daha verimli ve uzun ömür bıçaklara sahip olmanın sırları arasında özenle temizlemenin yanında (her zaman iyi kurulanmalı ve suda bırakılmamalı), birbirinden uzak saklamak ve ahşap veya plastik kesme levhalar gibi uygun satıhlard kullanmak yer alır. Seramik ve metal yüzeylerle temasından kaçınılmalıdır. Eğer böyle bir durum olursa bir sonraki kullanımdan önce ucunun telle fırçalanması tavsiye edilir. Çocukların ulaşmayacağı ama sizin rahatlıkla ulaşabileceğinizbir gergide saklanması tavsiye edilir


Her ürünün keşfedilmeyi bekleyen kültürel bir mirası vardır ve bu miras İtalyan Gastronomisini ve tarihini daha iyi öğrenmenize yardımcı olur.

Arama yap