Çırpıcılar

Ustalara yakışır şekilde omlet hazırlamak için bir zamanlar söylenen; çırpma işleminde sırrın "zaman" olduğudur. Doğru ve mükemmel bir sonuç elde etmek için doğru hava miktarıyla yumurtayı birleştirmek gerekiyordu. Havanın anahtar malzemelerden biri haline gelmesi çokça zaman bir gerecin önemine yeterince değinilmediğini gösteriyordu: Çırpıcı.



Çırpıcıların temel işlevi ve çeşitleri

Temel işlevi sıvı ve yarı-sıvı besinlerin kıvamını değiştirip, hava ile birleştirerek hacim artışı sağlamaktır. Öte yandan, çırpıcının hızlı hareketi ile telleri eleme işlevi görerek soslardaki topaklanmayı önler. Beşamel gibi karakteristik özelliği kadifemsi dokusu olan yiyeceklerin özeliklerini ortaya çıkartır. Boyut ve özel işlevine göre çok farklı çırpıcılar vardır. Mutfağın her ihtiyacını karşılayacak özelliktedir. En yaygın modelleri paslanmaz çelikten yapılmıştır ancak cam ve seramikten yapılma kaplar ile çalışmak için zehirli olmayan plastikten üretilen modeller de vardır.

Eski tip kollu çırpıcılar

Bilek hareketini kolaylaştırmak için kollu bir mekanizmaları ve genellikle çırpıcıyı asmak için küçük bir halkası vardır. Kollu çırpıcılar hafif besinler için uygundur çünkü fazla miktarda hava ile birleşme sağlar. Soslar ve püreler için ise daha kalın telli modeller gerekir.

Düz çırpıcı ve spiral

Düz çırpıcılar az miktardaki besinleri çırpmak, aromatik otlar gibi malzemeleri karıştırmak ve birleştirmek için kullanılır. Spiral şeklindeki çırpıcılar uzun ve dar kaplar için çok uygun iken düz spiral çırpıcılar ise mükemmel çırpılmış yumurta elde etmek için idealdir.

Yenilikler

Bu konuda son yenilik mikserlerdir.Telleri küre formunda ama kapalı değildir. Küreyle sonlanan açık dış kısma sahiptirler ve birkaç dakikada çırparlar, kabın her köşesine ulaşırlar. Özellikle temizleme işlemi çok kolaydır.

Bakım ve onarım

Yardımcı gereçler diğer mutfak gereçlerinden daha az özen gerektirir, çünkü temizlemesi ve hijyeni kolay yapılır. Musluktan akan suyun altına tutarak ve yemek artıklarının tellere takılmamasına dikkat ederek temizlemek yeterlidir. Çelik modellerin okside olmasını önlemek için hemen kurulamak gerekir.


Her ürünün keşfedilmeyi bekleyen kültürel bir mirası vardır ve bu miras İtalyan Gastronomisini ve tarihini daha iyi öğrenmenize yardımcı olur.

Arama yap